​arlandahalkbana.se

Arlanda Halkbana

Halmsjövägen 40, 195 61 Arlandastad

Frågor & Svar

Vilka är kraven för att få genomföra risktvåan?

Rent generellt så rekommenderas att denna riskutbildning utförs av körkortsstudenter med god vana av bilkörning. En tumregel är att du bör vara så pass skicklig bakom ratten att du kunskapsmäsigt är redo för uppkörningen när du genomgår risktvåan. Under risktvåan så kommer du att få köra bil på egen hand. Och för att du ska kunna tillgodogöra dig alla moment så krävs det att du har god vana av bilkörning.

Hur lång tid tar risktvåan att genomföra?

Vanligtvis någonstans mellan 3 till 4 timmar.

Kan man bli underkänd?

Först och främst är risktvåan ett utbildningsmoment, inte ett ”prov”. Om du följer utbildningsledarens instruktioner och deltar i alla moment så har du alla förutsättningar för att klara dig bra och erhålla ditt intyg.

”Underkänd” blir du endast är om du har så pass dåliga körkunskaper att läraren anser att du inte kan tillgodogöra dig utbildningsmomenten på ett tillfredställande sätt. Då blir du nekad intyg och måste göra om utbildningen.

Vad innehåller utbildningen?

Risktvåan kallas ofta för ”halkkörningen”, men faktum är att själva halkkörningen bara är ett moment av flera under utbildningens gång. Exakt hur utbildningen är strukturerad kan variera något, men följande moment är återkommande:
- Legitimationskontroll
- Introduktion & alkotest
- Teoretiskt avstamp (om syftet och målsättning med utbildningen)
- Krocktest (frivilligt moment där man får testa hur det är att krocka i cirka 7-8 km/tim genom att åka fastspänd i en stol nedför en ramp)
- Ta sig ut ur upp-och-ner-vända bilen (frivilligt moment)
- Halkkörning

Vad är syftet med den här utbildningen?

En central målsättning med risktvåan är att skapa ökad förståelse för risker med bilkörning i olika slags väglag och under olika förhållanden. I detta ingår exempelvis:
- att förstå ditt och fordonets begränsningar under olika förhållanden
- att få insikt i och förståelse för körning i halt väglag

Vad kostar det?

Risktvåan kostar 1899 kr/person. Om du uteblir från körning, inte kommer i tid eller avbokar för sent debiteras du halva kursavgiften.

Hur bokar jag?

Du kan boka direkt på nätet. Klicka på "Bokning / Webbshop" i det övre hörnet för att se tillgängliga tider. Om du uteblir från körning, inte kommer i tid eller avbokar för sent debiteras du halva kursavgiften.

Tolk/Interpretation

Om du inte behärskar svenska språket, måste du ta med någon som kan hjälpa dig med tolkningen. Detta måste du ringa och boka i god tid innan du kommer till riskutbildningen.

Vi kan bara ha en tolk per grupp och har du inte förbokat så kanske du inte får köra och då är avgiften förverkad. Tolken får inte åka med i bilen. Tolkning sker via radio.

Interpretation (english)

If you do not master the Swedish language, you must bring someone who can help you with the interpretation. This you need to call and book in advance before you get to risk training.

We can have only one interpreter per group and have you not pre-booked then you may not be allowed to drive and then the fee is forfeited. The interpreter may not ride in the car. Interpretation by radio.

Risk two availabe in English and you can book it through our website (Halkbana Stockholm English/Risk 2).

Ta dig själv till (Arlanda Halkbana)!

Det går bra att ta dig själv till Arlanda halkbana utan halkbana buss, du kan bara maila oss efter bokning för att få svar med exakt kursstart tid: iinfo@arlandahalkbana.se
Address: Halmsjövägen 40, 195 61 Arlandastad

Behöver jag körkortstillstånd för Motorcykel?

Nej, du inte körkortstillstånd hos oss för att övningsköra eller göra Riskettan eller Risktvåan för Mc eftersom vi har egen inhängad bana. Men man behöver tillståndet om för att kunna boka kunskaps- och förarprov.

Hur ansöker jag om körkortstillstånd för Motorcykel?

Du ansöker digitalt på Transportstyrelsen (länk nedan). Ansökan behöver kompletteras med ett synintyg, många optiker utför synundersökning på 10 min utan tidsbokning. Välj en optiker som har möjlighet att skicka synintyget elektroniskt till Transportstyrelsen om du vill ha en snabbare handläggning.

Jag har aldrig suttit på en mc tidigare, kan jag boka en prova-på-lektion?

Ja, du kan vara helt nybörjare när du kommer till oss

Behöver jag ta med mig någonting inför första körlektionen MC?

Ett eget underställ och hjälmluva är obligatoriskt för din bekvämlighet och hygien, du får en gratis hjälmluva av oss när du kommer första gången. Tänk på att ha ett underställ som värmer under kalla dagar eller håller dig sval när det blir varmt. När det är riktigt varmt rekommenderar vi att ta med ombyte, det kan bli svettigt.

Behöver jag ha egen MC-utrustning när jag kör hos er?

All MC-utrustning ingår under körlektionerna. Du får gärna köra med egen utrustning men den ska ha godkända skydd och vara avsedd för MC. Skyddskläderna ska vara av skinn eller annat kraftigt material med knä- och armbågsskydd samt skyddsglasögon eller motsvarande, kraftiga stövlar eller kängor, handskar, ryggskydd och integralhjälm. Utrustningen ska vara fri från skador, vi ersätter inte skadad utrustning.

Kan jag köra med min egen motorcykel på lektionerna?

Ja, på vår bana kan du ta med din motorcykel så länge den är försäkrad

Har ni någon sänkt mc?

Ja, för dig som är kort har vi 1 st sänkt motorcykler för att det ska vara lättare att nå ner till marken när man startar, stannar och står still. Meddela oss på mejl när bokar så att vi säkertställer att den är ledig

Jag har redan gjort Risk 1 för B-behörighet, måste jag gå Riskettan för MC?

Ja, för att ta MC-kort måste man gå Risk 1 för behörighet A. Det är stor skillnad på att köra MC jämfört med bil, därför är innehållet i kurserna olika.

Kan jag göra Riskettan och Ristvåan för MC hos er?

Ja, Hos oss kan du boka träning på manöverbanan, Risettan, Risktvåan för mc